Regélő ritmusok

Légy üdvözölve a versszeretők táborában! Egy amatőr költő szeretné ezen a fóromon is bemutatni verseit, gyarapítani a szép szavak és rímek baráti sokaságát. Szívesen veszem a véleményeteket, de ha csak egyszerűen tetszett az is jó.

Új kötetem

Antológia

Címkék

160 (1) a (2) állandó (1) andrás (1) báj (1) ballagás (1) batár (1) bogár (1) bot (1) búcsú (1) citrom (1) csend (2) csimpáz (1) csobban (1) darwin (1) dölyfös (1) emlék (1) érmek (1) értelem (1) és (1) éve (1) evolució (2) flórián (1) görgey (1) gyöngyvirág (2) halak (1) hegyestű (1) hellókarácsony (1) hős (1) illat (1) iskola (1) (1) kajak. (1) kenu (1) kert (1) király (1) költészet (1) koporsó (1) korona (1) kovács (1) középút (1) láng (1) liget (1) lovag (1) május (1) mandula (1) március15 (1) medve (1) mérték (1) mókus (2) munkadal (1) (1) oklevél (1) olimpia (1) patkó (1) petőfi (1) réved (1) rossz (1) rózsa (2) sas (1) snapsz (1) süni (1) szükségszerű (1) tejút (1) tihany (1) türelem (1) turista (2) tűz (1) üresség (1) ürhajó (1) vadász (1) vaj (1) vakond (1) vándor (1) véletlen (1) veszély (1) vitus (1) vízilabda (1) zárás (1)

 Gyermekkor

Se villany se számítógép
 
 
Miskolcon az Avas hegyet, ha egy óriás a kezével lesimítaná,  úgy nézne ki mint  egy méhkaptár. Már a kora középkortól kezdve mélyebbnél mélyebb pincéket vájtak a hegy gyomrába. Itt érlelték a jobbnál jobb borokat és tárolták a megtermelt zöldséget, gyümölcsöt. Borozgattak, mulattak itt a miskolciak, a háborús, nehéz időkben itt találtak menedéket is. 1942-ben már tombolt a második világháború és a mi családunk az Avasra költözött, ahol egy kis ház és kétágú pince fogadott bennünket.  
 
1943-ban sok gyermek - barátra tettünk szert a testvéremmel, Icuval együtt. Az utcánkban több korunkbeli család lakott, sok volt a gyerek. Egy – egy délután,  tízen, tizenöten is játszottuk a legkülönfélébb játékokat. Például: enyém a vár tiéd a lekvár. Ebben fél lábon állva, vállal ki kellett lökni a másikat a körből, vagy a dombról lelökni.  De ilyen volt a tüzet viszek…. Körbe  kellett állni – befelé fordulva – és egy gyerek a körön kívül fehér zsebkendőt fogva a kezébe járt körbe – körbe és énekeltük,
 
Tüzet viszek, ne lássátok,
ha látjátok, ne mondjátok, 
jányok, ki ég a ruhátok.
 
Majd két, három kör után valahol leejtette a zsebkendőt, s aki mögött volt, annak gyorsan fel kellett kapni és futni a másik után, hogy a hátára csapjon vele. Ha nem érte el addig, ameddig a másik  helyéig ért, beugorhatott a kör üres helyére és a másik gyerekkel folytatódott a móka tovább. Sok féle hasonló társasjátékunk volt. például a bújj, bújj zöld ág , zöld levelecske, nyitva van az arany kapu csak bujatok rajta…., vagy csen - csen gyűrű…, vagy Amerikából jöttem, mesterségem címere…, vagy bújócska, fogócska, picizés, golyózás (sok szép agyag golyóval, amit harisnya szárba tartottunk és ha volt egy – egy acél golyónk, igen boldogok voltunk). Közkedvelt játék volt a fiúk körében a  bigézés, és még sok más.
 
Mi is az a bigézés? Vettünk két újnyi vastag, 15 centiméter hosszú ág darabot. Ezt mind a két végén kihegyeztük. Vettünk egy 70 – 80 centiméter hosszú somfa karót, ez legalább két újnyi vastag volt. Rajzoltunk egy   kört, cc. 1,5 méter átmérőjűt. Középre tettük a kihegyezett fadarabot, amely most már a bige nevet viselte. A somfa bottal rácsaptunk a végére, az felpattant és a bottal teljes erőből megütöttük. A bige szállt – szállt messze. Az ott lévő másik gyereknek fel kellett kapni és vissza dobni a körbe. Ha ez sikerült, Ő vagy az Ő csapata üthette a bigét. Jó játék volt.  A közös játékok sok kellemes élményt adtak és sok, tartós barátság szövődött. Nyári estéken közös énekléssel koronáztuk a napot. 
 
Budapest, 2010. December 1.
                                                                                                               
                                                       Ősz Lantos                                          
 
 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://regeloritmusok.blog.hu/api/trackback/id/tr482486564

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horgas Béla - ESENGŐ: A KRUMPLI MEG A CSÚZLI 2010.12.03. 10:22:45

Hiába tudom, hogy a krumpli meg a csúzli csak mint u-t és ú-t és i-t hordozó hangalakesik egymáshoz közel, már-máregybe,de különben külön áll, kinn és benn egyaránt, és egyáltalánnem esendő; már megesett tényképeit hívja – gyertek elő –, a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása