Regélő ritmusok

Légy üdvözölve a versszeretők táborában! Egy amatőr költő szeretné ezen a fóromon is bemutatni verseit, gyarapítani a szép szavak és rímek baráti sokaságát. Szívesen veszem a véleményeteket, de ha csak egyszerűen tetszett az is jó.

Új kötetem

Antológia

Címkék

160 (1) a (2) állandó (1) andrás (1) báj (1) ballagás (1) batár (1) bogár (1) bot (1) búcsú (1) citrom (1) csend (2) csimpáz (1) csobban (1) darwin (1) dölyfös (1) emlék (1) érmek (1) értelem (1) és (1) éve (1) evolució (2) flórián (1) görgey (1) gyöngyvirág (2) halak (1) hegyestű (1) hellókarácsony (1) hős (1) illat (1) iskola (1) (1) kajak. (1) kenu (1) kert (1) király (1) költészet (1) koporsó (1) korona (1) kovács (1) középút (1) láng (1) liget (1) lovag (1) május (1) mandula (1) március15 (1) medve (1) mérték (1) mókus (2) munkadal (1) (1) oklevél (1) olimpia (1) patkó (1) petőfi (1) réved (1) rossz (1) rózsa (2) sas (1) snapsz (1) süni (1) szükségszerű (1) tejút (1) tihany (1) türelem (1) turista (2) tűz (1) üresség (1) ürhajó (1) vadász (1) vaj (1) vakond (1) vándor (1) véletlen (1) veszély (1) vitus (1) vízilabda (1) zárás (1)

 

Szalagavatás hava
 
 
 
 
 
 
 
Amikor az ősz vége lassan télbe fordul, a végzős, középiskolás diákok hazánkban nagy eseményre készülnek, ez a szalagavató.
 
Piros betűvel írom, mert ünnep ez a javából annak a több tízezer gyereknek, akik eljutottak fejlődésben a nagykorúságig, tanulásban elérkeztek az érettségi közelébe. Az ifjak, de a tanári kar is nagyon készül erre az eseményre. Terveznek, programot készítenek, táncokat tanulnak és mutatnak be. Közben a kor technikáját alkalmazva – videó, vagy számítógépes bemutatóval visszatekintenek az elmúlt évek jeles eseményeire. Erőpróba ez a felnőtté válás útján. Persze ünnep is, mert a szülők, nagyszülők és a barátok ünneplőbe öltözve ott vannak a nagy eseményen. Együtt drukkolnak a bemutatók sikeréért és örülnek az elért eredményeknek.
 
A szalag feltűzése a fő attrakció. Utána az egyes osztályok szép táncokat mutatnak be és végül, bállal végződik a szalagavató. Emlékezetes állomás ez, az élet kemény fogatagában. Ismerőseim körében a fiatalok úgy értékelik, mint eddigi életük legboldogabb eseményét.
 
A visszaemlékező írások szerint, Magyarországon az 1820-as évektől tartanak szalagavatót. Abban az időben a felvidéki Selmecbányán szervezték az első ünnepségeket. A szalag jelezte, hogy a viselője lassan kikerül az élet forgatagába. Jól tették, hogy elkezdték.
 
2010. a szalagavatás hava.

 

            Ősz Lantos                                                

                                            

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://regeloritmusok.blog.hu/api/trackback/id/tr182502673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása